Att betrakta bilden av bomben

I Susan Sontags bok ”Att se andras lidande” resonerar hon kring bilden som informationsbärare i krig och katastrofer. En återkommande fråga handlar om vilka värden som fotografiet egentligen tjänar och vilket inflytande den har i våra liv. När jag ser Peter Wixtröms bild av den döde självmordsbombaren slås jag av hur ikonografisk den är. Den bidrar till förståelsen av vår samtid. Bombdådet i Stockholm blir inte sannare eller verkligare bara därför att det har fångats på bild. Dock kan bilden möjligen sträcka ut en hjälpande hand och underlätta vårt seende och överbrygga avståndet mellan verklighet och tolkning.

Bilden av den torterade och förnedrade fången i det irakiska Abu Ghraib-fängelset sade George W Bush stred mot “Amerikas sanna natur och hjärta”. Icke desto mindre avbildade de en idirekt bild av verkligheten. Den var vårt seende fångat på bild. Samtidigt också ett verktyg för opinionen mot kriget. Bilderna är indirekta i den meningen att de inte är tagna av media eller någon armé i syfte att utgöra något slags propaganda. Bilderna förmedlar en ”förbjuden” verklighet.

Bilden av den döde mannen på en snöig gata i Stockholm förmedlar bilden av en nation som precis förlorat sin ”oskuld”. Aldrig tidigare har någon, som en terrorhandling, sprängt sig själv i luften på öppen gata i syfte att dra med sig fler i fallet.
Bilden är inte verkligheten. Men den ger en relativt bra bild av vad verkligheten är.

Därför är bilden på den döde självmordsbombaren viktig.

Annonser

One comment

  1. […] att Aftonbladets Peter Wixtröm tar hem Årets bild för sin starka skildring av Sverige 2010 (har bloggat om den bilden tidigare). Allt sammanfattat i en bild av en död man på en vintrig gata i Stockholm […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: