Fega kräk!

Jag är själv inte särskilt sportintresserad. Jag lägger inte allt åt sidan när Timrå eller Modo spelar. En gång trampade jag rejält i klaveret när jag vid ett redaktionsmöte påstod att ”sport är på låtsas”. Ett skämt naturligtvis, men det gick inte hem hos alla kan jag lugnt påstå.

Men det som just nu händer i Västerbotten är allt annat än på låtsas. I lördags attackerades Västerbottens Folkblads Jonas Fahlman av Luleås supportrar. Anledningen är att han skrivit om att Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström skrikit rasistiska och nedsättande tillmälen efter en av Skellefteås spelare under en tidigare match.
I söndags lades dessutom ett dödshot mot Jonas Fahlman ut på en hemsida. VF:s ledning har nu polisanmält båda händelserna.

Men Johan Fahlman vägrar att vika ned sig och fortsätter rakryggat att bevaka slutspelet. Det hedrar både honom och VF:s chefredaktör Daniel Nordström. Två journalister som helt öppet fortsätter att sprida det fria ordet, trots den ansiktslösa och fega massan som i skydd av sin anonymitet delar ut fatwor till höger och vänster.

I går skrev jag om Ulf Johansson som publicerade karikatyren av profeten Muhammed i Nerikes Allehanda. En riktig publicist. Det samma kan sägas om Daniel Nordström och Jonas Fahlman.
De som ägnar sig åt ryktesspridning om både Jonas Fahlman och hans familj ska endast kallas vid sitt rätta namn: Fega kräk!

Annonser

21 kommentarer

 1. Larsumolofsson · · Svara

  Salman Rushdie, Lars Vilks och nu Jonas Fahlman. En tabloidjournalist som fått foten från Expressen och som underbygger artiklar med anonyma och partiska vittnen – vem kan då inte bli karaktärsmördad? Nästa gång kanske det är min eller din tur. Det är förstås illa att Luleåklacken kastade pet-flaskor och mynt mot Fahlman när han efter matchen leendes gick nedan för densamma uppe i Skellefteå (sådana tilltag kan inte försvaras trots han tidigare under säsongen kallat dem idioter och att han förklarade dem som icke önskvärda i Skellefteå Kraft Arena). Vilka är egentligen dessa personer i Luleåklacken? De flesta är män mellan 15-45 år där många har lågt betalda arbeten eller är arbetslösa och har långt till Fahlmans inflytande på samhället och årsinkomst. Är dessa farliga personer? Nej. Trist att Fahlman ger en bild av ishockey som en farlig sport att gå på – för den stämmer inte – jag har gått på hundratals matcher de senaste 15-20 åren och aldrig varit med om en enda incident i Luleå, Skellefteå eller Umeå. Och det är förstås också trist att det sprids rykten om Fahlman med anonyma vittnen – det är alltid fel och sån skit kan samhället klara sig utan.

  1. Anonym · · Svara

   Precis, det är det jag menar med mitt inlägg. Detta fega och ansiktslösa hotande som en del ägnar sig åt. Oavsett vad man tycker om det Fahlman skriver så borde man kunna tycka det med sitt namn. Fahlman gör ju det.

 2. Michael S · · Svara

  Hear hear!

 3. Errol · · Svara

  Tyvärr ägnar sig Fahlman åt ryktesspridning också, det var det som startade hela den här karusellen om Osten

 4. Ekbergh Levin · · Svara

  Vad är det med norrländska män och sport, eller de flesta män kanske, finns det inget förnuft? MVH Ulla

 5. Kimmy · · Svara

  Ryktesspridning är ju just precis vad Fahlman håller på med? Det är ju rykten som säger att ”Osten” skall ha vräkt ur sig både det ena och det andra. Jag försvarar givetvis inget av det som hänt, jag är heller ingen supporter vill något utav lagen.

  1. BeThaMan · · Svara

   Det är itne rykten då de som hört vad han sagt inte är anonyma vittnen!

 6. Anders Mattsson · · Svara

  Efter att ha sett intervjun i hockeysändningen där Fahlman och ”Osten” intervjuades såg man direkt att Osten var skyldig till något. Osten sa att han skrikit någon olämplig harang. Han fick då frågan av Fahlman vad han skrek, men ville inte säga det. Om man nu är oskyldig, varför inte säga vad man skrikit?

  Är Osten rädd att det skulle varit olämpligt att skrika bög kanske, skulle inte tro det. Luleå har pissat ner sig själva i denna affär och som även i denna tråd tycka det är ok att kasta flaskor och mynt efter en journalist som gör sitt jobb får skylla sig är så lågt att man saknar ord.

  Det var inte Fahlman som startade detta, det var ”Osten” skrikandes på läktaren som satte igång detta. Tänk om han kunde vara man och erkänna vad han skrikit.

  mvh Modosupporter

 7. DEgen · · Svara

  Kära Marcus Melander, du skriver att Fahlman attackerades för att han skrivit om Osten, jag vill gärna att du presenterar bevis för detta påstående. För enligt mig är de grundlösa.

  Fahlman attackerades för att han sen han återvänt till västerbotten och Folkbladet bedrivit en kampanj mot Luleå och dess supportar i synnerhet. Att detta inte är uppskattat finns det flera bevis för, ett av dem är att Luleå klacken sjöng nidramsor om JF vid semifinal 1(dvs innan Ostengate kom upp, detta har fö JF själv kommenterat på sin blogg). Valfri journalist kan ju prova att klä ut sig till Modoit och gå framför TIK klacken och vara sådär nöjd som man blir efter att ens favoritlag vunnit, och se vad som händer. Eller varför inte klä på sig DIF kläder och gå ut på Råsunda i sommar, ta en tur framför BlackArmys kortsida och njuta av sommarvärmen? Tror ni det fungerar?

  Om JF hade haft en chef värd namnet, som satt stopp för hans triggande av dårar i norrbotten hade detta aldrig skett. Han har satt sig i denna sits själv, detta oavsett hur jävla korkat det är med hot. Även sportjournalister måste ha någon form av krav på sig att kunna bygga sina artiklar med nån form av substans.

  1. Anonym · · Svara

   Hej Degen! Våld och hot är aldrig acceptabelt. Sedan struntar jag fullständigt ifall Fahlman har kampanjat eller inte. Det hör inte hit.
   Jag blir så trött på alla dessa undanflykter för att rättfärdiga våld och hot. ”Tjejen hade utmanande kläder”, ”hon hade slöja”, ”han passerade klacken”.
   Den som försöker rättfärdiga våld och hot mot journalister befinner sig alltid i ett underläge, eftersom det inte finns några som helst rationella argument för detta.
   Noterar för övrigt att du skriver med nickname och fejkad mejladress. Just den anonymitet som de som hotar Fahlman använder sig av, medan han själv är fullständigt öppen med vem han är.
   För övrigt heter jag Melinder, vad heter du?

   1. Hhhoppp · ·

    Försvarare av gammel media har alltid problem med verifieringen på internet, som om det skulle ge en legimitet. Om jag säger att jag heter Hans Olsson, Erik Andersson, Marcus Melander eller Degen, vet du vem det är som sitter bakom tangenterna då? Du har mitt IP nr, om jag begår en brottslig handling finns det inte allt för många personer som kan vara skyldig, alltså är jag mycket mer övervakad och personlig här än om jag skulle göra det ute i samhället.
    Om du vill ha mitt namn och adress går det för övrigt alldeles utmärkt att skicka mig ett mail så får du det du söker med vändande post.

    Jag har aldrig försvarat hot eller våld i annan mening än det utrymme för hot och våld som svensk lagstiftning ger oss. Att jämföra detta med en våldtäkt är ytterst pinsamt av dig, du kan inte skilja på äpplen och päron. Jonas Fahlman fick mynt och snubblade över en träpall, visst det ska inte ske men det är fan inte att jämföra med en våldtäkt.
    Hela Jonas Fahlmans agerande stinker helvete, han har smutskastat Luleå från dag 1 på sitt nuvarande jobb, och nu gör han det återigen i form av sitt martyskap.

    Jag inväntar fortfarande dina bevis på att den här attacken på Fahlman är ett svar på hans artiklar om Osten.

   2. Anonym · ·

    Om du hade läst min kommentar så skulle du förstå att jag inte drar paralleller med en våldtäkt. Snarare handlar det om våldets mekanismer och det sätt på vilket våld och hot legitimeras.
    Fahlman har fått sluta bevaka slutspelet pga av att ett antal fegisar delar ut dödshot mot honom. Jag behöver inga bevis för att konstatera att det bara är ytters ynkligt.
    ”Smutskastat Luleå…”? Klarar man inte den typen av ”smutskastning” utan att ta till våld och hot kanske man ska ägna sig åt något annat än att vara hockeysupporter.

   3. Degen · ·

    Fahlman har slutat rapportera om slutspelet för att det är vad som ger mest uppmärksamhet just nu.
    Det är jävligt märkligt att en nyhetschef inte behöver bevis innan han publicerar. Med tanke på det känns det ju märkligt att TÅ/ÖA in lyckats skapa fram en enda nyhet trots allt mygel som sker i de offentliga organisationer ni är satt att bevaka, eller är det därför?

   4. BeThaMan · ·

    degen varför skriver du inte undet ditt riktiga alias …

 8. Peter · · Svara

  Usch! Som vanligt är jag nästan löjligt positiv till det Du valt att skriva om… Har nu läst om Osten och också Fahlmans artiklar. Förvisso kan man tycka att Fahlmans artiklar är något… ”tendentiösa”, men faktum
  kvarstår: Han har rätt (och en sorts skyldighet) att beskriva det som kan ha sagts! Det fria ordet MÅSTE vara skyddat, och därmed MÅSTE också dess främsta (men ack så ofta numera språkligt okunniga) företrädare – journalisterna – vara fredade. Det är ytterst en fråga för demokratin!

  1. Anonym · · Svara

   Håller med dig om att det är en fråga om demokrati och yttrandefrihet. Här har dock enskilda intressen fått det största utrymmet, det vill säga de som håller på Luleå har också svårare att tro på det Fahlman skriver.

   1. degen · ·

    Du ger uttryck för ett otroligt ställningstagande. Vart i helvete är din obejktivitet? Att du säger att alla som inte håller med dig är partiska Luleåfans är så dumt att man häpnar. Jag är MODOit i själ och hjärta, men dock har jag en förmåga att tänka kritiskt, samt att jag följt denna ”thing” mellan JF och Luleå länge. Att du som tycks vara tjenis med VFs chefredaktör ställer dig ovilkorat på VFs sida ger en riktigt unken doft kring ditt arbete. Vilka fler förutfattade meningar är det som du tar med i ditt arbete att skapa journalistik värd namnet?

   2. Anonym · ·

    Till och börja med tycker jag att du ska dämpa tonläget. För det andra har jag aldrig tagit ställning för något annat än yttrandefriheten.
    ”Ställer dig ovillkorligt på VFs sida”? Ja, vad tycker du man ska göra då? Ställa sig på den ansiktslösa mobbens sida, som ringer hem till JF och mordhotar honom och hans familj? Är det deras sida jag ska ställa mig på?
    Jag har ALDRIG tagit ställning i frågan om vad ”Osten” sagt eller inte har sagt. Däremot har jag tagit ställning för en journalists rätt att yttra sig.

   3. degen · ·

    Intressant att du som kallar alla som ser 2 sidor på detta mynt för ”fega kräk” vill att jag ska dämpa tonläget.
    Jag är då inte för det fria ordet, om det i VFs mening, och därmed i ditt. Att en journalist ska få nyttja en tidningsplattform till att få sprida så mycket onyanserad smörja. Och så fort han retat upp en idiot som häver ur sig nåt fullständigt olämpligt så nyttjar han detta tillfälle till sitt egen martyrskap i ett par dagar.

    JFs agerande är så otroligt syniskt att om jag tillhörde samma yrkeskår som honom skulle skämmas ögonen ur mig. Att som du springa din kompis ärende sveper in dig och din tidning i samma skit.
    Granska JF istället, ta fram hans blogg läs igenom hans inlägg. Titta igenom hans konversation med luleåbloggare som finns upplagd på internet. Granska journalisten, ge honom en genomsyn. Skicka signalen att han är inte trovärdig för att han är en journalist, det måste finnas substans också. En substans som han HITTILS aldrig lyckats presentera.

 9. Rättvisa · · Svara

  Ur rättssynpunkt är anklagelserna mot ”Osten” Bergström allvarliga. Man kan inte, utan starka bevis eller dokumentation, anklaga folk hur som helst. Inte ens en journalist. Då har man missbrukat det fria ordet. ”Anonyma” källor är alltid suspekta och ska tas med en nya salt. Dessutom visar ju Luleå Hockeys egen utredning, där de intervjuat folk som satt nära ”Osten”, att de inte hört några som helst rasistiska tillmälen. Ändå är ”Osten” i mångas ögon redan dömt, på grund av att media tydligt valt att gå på Fahlmans uppgifter. Då uppstår frågan: Är Fahlman mer trovärdig än Osten..? Borde inte media mer kritiskt granska uppgifterna som spridits av Fahlman – som tydligt visat att han håller på Skellefteå AIK. Det finns rykten som gör gällande att hela Osten-Gate planterats för att störa Luleå Hockeys fokus på matcherna. I sådana fall är det en fruktansvärt synisk handling där svenska sportjournalister nappat på agnet och gått rakt i fällan. Om Luleå på grund av detta tappar sponsormiljoner drabbar det en hel förening och tusentals supportrar på grund av obekräftade anklagelser. Självklart ska inte Jonas Fahlman behöva utstå dödshot och få saker kastade på sig. Det ska direkt fördömas. Likaså bör Osten genast avgå om det visar sig att han uttryckt sig rasistiskt. Men kritik bör riktas mot medias okritiska granskning av hela ärendet.

  1. BeThaMan · · Svara

   Lulefan är j vad du är då kanske du bara ska va tyst då du inte ser det från olika vinklar!
   Sen kan man ju undra varför LHF bara frågat de som inget hört men skitit i att fr¨ga de som hört något. Tror du polisen gör liknande utredningar eller .. de bara förhör de som inget vet sen är de klart att den misstänkte är oskyldig ? Är du sann eller ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: