Att publicera är inte att förtala

I dag avslutades tryckfrihetsmålet i Stockholms tingsrätt som handlar om att Expressen och den ansvarige utgivaren Otto Sjöberg ska ha gjort sig skyldig till grovt förtal när tidningen 2003 rapporterade om den så kallade ”35-åringen”, som var skäligen misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh, men som sedan släpptes samma dag som polisen grep Mijailo Mijalovic.

Den springande punkten är huruvida Expressen har gjort sig skyldig till förtal eller inte. Det vill säga att tidningen skulle ha publicerat oskäligt mycket om 35-åringens person och bakgrund.

Häromdagen skrev Hans Månson den här kommentaren på medievarlden.se. Han beskriver en bisarr utveckling av praxis för namnpubliceringar. Även i andra forum förekommer diverse pläderingar för en allt restriktivare hållning i fråga om identitetskränkande publiceringar. Kollegor gör allt de kan för att försöka hitta anledningar till att INTE publicera och glömmer fullständigt att deras främsta uppgift faktiskt är ATT publicera.
En liknande debatt fördes på den här bloggen tidigare i år och där diverse debattörer vände ut och in på sig själva för att försöka hitta argument mot att publicera. Det kallar jag en bisarr utveckling.

Men åter till publiceringarna kring 35-åringen. Naturligtvis kan Expressens publiceringar inte kallas för förtal.

– Vid tiden för gripandet visste vi inte om dådet hade politiska förtecken.
– När 35-åringen greps var han misstänkt för världens då mest uppmärksammade våldsbrott.
– 35-åringen hade tidigare gjort sig skyldig till ett flertal brott.
– En gripen person, misstänkt för en attack mot Sveriges utrikesminister har ett extremt stort allmänintresse.

Radiochefen Mats Svegfors försvarar Expressens publiceringar och menade att Expressen redovisade det som hänt och att tidningen redan från början även presenterat motbilder som motsade 35-åringens skuld.
– Det är rent trivialt att säga att det inte finns ett starkt allmänintresse i att publicera detta, säger Mats Svegfors.

I ett internationellt perspektiv var Expressens publiceringar knappast särskilt uppseendeväckande. Men trots det kan säkert ändå mitt ställningstagande för mediernas skyldighet att publicera möta på motstånd från diverse kollegor som till varje pris vill att vi journalister ska ägna oss något helt annat än var huvuduppgift, nämligen att publicera det vi vet.

Annonser

4 kommentarer

 1. Hej Marcus..
  Intressant inlägg, som ni på Allehanda faktiskt kan leva upp till!
  Publicera namn och bild på den eftersökte pedofilen, och hjälp till att minska riskerna att fler barn drabbas!

  Nu är det upp till oss andra att med mycket mindre medel mer eller mindre göra ert jobb:
  http://severkligheten.blogspot.com/2011/04/fa-fast-en-pedofil.html

  /HCA

  1. Anonym · · Svara

   Förstår hur du menar. I det här fallet är det antagligen brottsmisstankens art som gör att många vill se en hårdare medial hantering. Synen på en ”vanlig” skurk är oftast annorlunda, vilket jag naturligtvis kan ha förståelse för. Men jag tror dock att medierna i dessa fall måste hålla huvudet kallt och behandla även pedofiler som vi behandlar andra brottsmisstänkta. Det vill säga vara restriktiva med bild och namn.
   I fallet med 35-åringen var det det enorma allmänintresset som gjorde att publicitetsskadan kunde anses berättigad.

   1. Marcus, ”Ryan Archer” fick denna hårdare hanteringen via Aftonbladet och Efterlyst. Han är bara misstänkt sol-och-vårare… Media har ingen bestämd behandling av misstänkta, det är vissa man visar och vissa inte. Se återigen program som Efterlyst. Att det är av akut och stort allmänintresse att få fast denna man är väl ingen att orda om (ser det som ytterst självklart), samt att det kan mycket väl förhindra att fler barn råkar ut för honom. Antar att även Allehanda gärna ser att barnen är trygga?

 2. Berglund Micke · · Svara

  Jag anser att Allehanda och övrig media bör vara skyldig att publicera namn och bild på pedofiler specielt om dom erkänt och då det finns så starka bevis som mot 57 åringen! En orolig förälder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: