Vad är en ”bra” kommentar?

Vet inte om det är medvetet eller bara en olycklig felskrivning, men Hallandspostens rubrik på hallandsposten.se, säger en hel del: ”Ännu bättre kommentarer” och nedryckaren: ”Nu höjer vi kvaliteten på kommentarerna på hallandsposten.se.”

Tydligt är att tidningen har en klar uppfattning om vad som är en ”bra” kommentar och vad som är en ”dålig” kommentar, och i förlängningen faktiskt en bra eller dålig åsikt.
Därför kommer man i fortsättningen att kräva att den som vill få en kommentar publicerad på HP:s sajt ska uppge namn, adress och telefonnummer. Ungefär så som redan sker på de flesta av landets insändarsidor. Det går fortfarande att skriva under signatur, men tidningen ser gärna att man skriver under med sitt eget namn. Är man öppen med vem man är får man också skriva ”dåliga” kommentarer, tycks tidningen tänka.

Jag förstår tidningens bakomliggande resonemang till den här åtgärden. Även på allehanda.se kräver vi inloggning för att kommentera (i vårt fall via Disqus). Men varför adress och telefonnummer? Ska tidningen föra register över de som kommenterar?

Detta sätter fingret på en ständigt aktuell debatt och är något jag bloggat om tidigare. Just kärnfrågan, vad har vi ha kommentarerna till? Eller snarare, vad ska läsarna ha kommentarerna till? Är det bara ett sätt för att försöka dra besökare till sajten, eller har vi publicister verkligen en högre ambition med denna läsarmedverkan?

Visst sker det att debatter i kommentarsfältet avviker från ämnet och att en del kommentarer är uppenbart oförskämda. Men löser vi det genom mer och mer kontroll över de som deltar i våra kommentarsfält?
Jag är inte så säker på det. Svenska medier får faktiskt de kommentarstrådar de förtjänar. Detta just eftersom frågan utgår från ”vad ska vi ha det till”, snarare än ”vad ska våra läsare ha det till”.
Det jag däremot vet är att många publicister är alltför slappa i att själva agera på nätet. Bjuder vi in våra läsare till att kommentera måste vi ju också själva delta i debatten. Det finns alla möjligheter i världen att bemöta de kommentarer vi upplever som ”dåliga”.

På allehanda.se har vi efterhandsmoderering. Det betyder att kommentarerna granskas i efterhand. Detta ger en snabbare debatt, eftersom kommentarerna publiceras direkt.
På hallandsposten.se ska man först registrera sig med namn, adress och telefonnummer (inloggning via Facebook är inte aktuellt) och sedan får man vänta på att ens inlägg i debatten, först ska godkännas innan den läggs ut. Knappast förutsättningar för en snabb och livlig debatt.

Då kanske det är lika bra att stänga kommentarsfunktionen?

Annonser

5 kommentarer

 1. Anonym · · Svara

  God dag! Själv tycker jag att jag är både rolig och intressant men ev. läsare och red. också f.ö. har uppenbarligen inte samma åsikt?! Det kan jag ”läsa” av det svaga gensvar jag får! Ett fåtal tycker alltså blahablaha! Jag ser ju inte själv vad jag är för en(typ,alltså) och jag har mina roligheter ovanför bältet och det går tydligen inte hem i dagens ”frigjorda” demokratiska kullerbyttor! Dessutom är jag Jehovas vittne så jag är nog ett ”hopplöst fall i rolighetsbranschen! Jag anar liksom att jag icke ”håller mig till ämnet” således. Jag är nog ute och cyklar i motvind och oppförs! Men det är som roligt ändå och det vore bättre att någon, vem hundan som helst, skrev och talade om att jag är en gubbstrunt, än att jag skall leva på rena misstanken! GE MIG PÅ K-Ä-T-N så jag kommer ner på jorden!!! TACK!!!  Vänligen: Hasse Ledin

 2. Hasse Ledin · · Svara

  Tja! Vad är dåliga kommentarer? Såna som handlar om tjälskott på vårvägar? Såna som handlar om pensionärer som lever på MARGINALEN(bokstavligt) Såna med svårhanterliga baksträverifösök-såna som handlar om bök,stök och krök? Såna som handlar om obegripligheter av tro och samlevnadskverulans och tycksyndommejattityder?? Såna som inte rimmar? Njaä! Fråga inte mej! Tack&Hej!!

 3. Hasse Ledin · · Svara

  En bra kommentar är lika med en bra kommentator som ställer in sig i ledet och självcensurerar sig till en tantaktivist(ha) med tanke på moderatorn som är programmerad? skjuta! på en stortrutig pessimistaktivist-visst? Ha! (Det var ord och inga visor utan ett enda kommatecken!) Någon Snabla ordning får det väl vara på en ”kommentator!!? – Men NU har jag väl gjort bort mig va? En snyting är jag värd?Vi syns??

 4. Hasse Ledin · · Svara

  F.ö. får vi amatörtyckare finna oss i de bestämmelser som ”proffsen” enl. lagen givit oss!Det enda? som enl. mig, skulle vara önskvärt är att vi om vi ”torskat”vi kunde på något sätt, från redaktionen, få kännedom om våra fadäser! Jag(jag talat för mig själv) i ”rent” oföstånd, inte RIKTIGT förstått?? Förstått? Jag kanske har förstått ”grundläggande” principer och tycker mig ha följt ALLA regler, men icke,sa Nicke! Jag är ex.v. 77 år ung, men när allt kommer omkring kanske jag har gjort mig bredare än önskvärt vore! Käraste redaktörn! Tala gärna, om möjligt, om VARFÖR jag har gjort mitt! Tack så mycket och jag bugar mig från loftet ner i stoftet!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: