Kungens nya sjal

Jag fick ett telefonsamtal från vår reporter Tomas Izaias Englund i onsdags kväll. Ett samtal som sedan blev en jättenyhet som kan få diplomatiska konsekvenser.

Tomas satt i onsdags och kollade igenom bildspelet från kungaparets besök i Västernorrland, som både Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda och Sundsvalls Tidning satsade hårt på. På några av bilderna hade kungaparet sjalar på sig som de fått av en åskådare. Texten på sjalarna löd ungefär: ”Vår Aqsa och inte deras tempel”. Att sjalen kan uppfattas som en politisk symbol torde vara ställt utom allt rimligt tvivel.

Det som är intressant ur ett journalistiskt perspektiv är med den snabbhet som nyheten spreds över världen. På aftonbladet.se har nyheten delats 2400 gånger på Facebook. Bloggar och nätmedier började direkt att diskutera händelsen och informationen nådde ända upp till Israeliska ambassaden som sade sig känna till händelsen.

Naturligtvis drog också det vanliga rasistdrevet igång, dock med lite förhinder. Det är nämligen inte särskilt lätt att vara rasist när man både hatar judar och muslimer. Det märks om inte annat när rasisterna slår ”sina kloka huvuden ihop” och försöker utröna om judarna eller muslimerna är jordens värsta avskum.
Att vi i dag kan berätta att det var Basem Saied och hustrun Afaf Taeih, flyktingar från Irak som med sjalarna ville uttrycka sin tacksamhet för att de har fått kommit till sitt nya hemland, lär inte underlätta för konspirationsteoretikerna som omedelbart började tala om ”kupper”.

Däremot skulle våra bilder kunna få diplomatiska konsekvenser. För att inte tala om de minst sagt bottenfrusna relationerna mellan kungahuset och Israel. Under de år som landet har existerat har inget svenskt statsbesök rest dit. För även om mordet på Folke Bernadotte inte har tillåtits att solka relationerna mellan Sverige och Israel på politisk nivå, har Folke Bernadottes gudson, kung Carl XVI Gustaf, inte glömt.
Martin Aagard skriver i Aftonbladet om hur Israels president Chaim Herzog 1990 besökte Stockholms slott. Ett besök som aldrig har återgäldats.
När Olof Palmes begravdes 1986, ska Shimon Peres ha skakat hand med kung Carl Gustaf, som enligt tidningen Jerusalem Post ska ha sagt: ”Låt oss inte glömma att Olof Palme var den andre svenske medlaren i Mellanöstern som föll offer för en mördares kulor”.

Så även om kungen i allt väsentligt är förhindrad att uttala sig i politiska frågor, kan man mot bakgrund av detta fundera på hur mycket vår konung egentligen grämer sig över att någon hängde på honom den där sjalen.
Något statsbesök till Israel hade han nog knappast ändå ha planerat.

Fler som har skrivit om ”kungasjalen”:
Metro
Högbergs tankar
SVT
Aftonbladet
Sundsvalls Tidning
Olas tankar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: