Ett växande hot mot journalistiken

En transiteringslounge på Heathrow kan vara en farlig plats. Det skriver brittiska The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger apropå en story som mig veterligen inte fått så stor uppmärksamhet här i Sverige.

Det handlar om David Miranda, partner till journalisten Glenn Greenwald till vilken den spionanklagade Edward Snowden läckt information till, som i söndags omhändertogs och hölls kvar i nio timmar på flygplatsen Heathrow i London. Polisen beslagtog hans dator, mobiltelefon och kamera. Enligt den brittiska polisen ska det beslagtagna materialet vara mycket känsligt.

Okej, men vad handlar då detta om? Jo, det gäller den så kallade ”schedule 7” i den brittiska terrorlagstiftningen som ger långtgående möjligheter att stoppa, visitera och förhöra människor som inte har någon känd koppling till terrorism. ”Misstänkta” har ingen rätt till juridisk hjälp och deras tillhörigheter kan beslagtas i upp till sju dagar. Detta gäller för hamnar och transitzoner. Polisen behöver alltså inte gripa eller anhålla någon och det finns inget särskilt skydd för journalister eller deras material.

Brittiska The Guardian har en omfattande bevakning runt detta. Inte konstigt eftersom The Guardian varit djupt involverade i rapporteringen kring Snowdens läckta dokument. Något som ledde till att tidningen hotades med rättsliga åtgärder om inte tidningen förstörde eller överlämnade dokument från Snowden. Det gick så långt att säkerhetsagenter kom till tidningshuset för att övervaka hur hårddiskar med läckta dokument ”pulvriserades” i källaren.

En helt absurd och oerhört oroväckande historia om en utveckling som kan komma att leda till journalister som använder brevduvor och flaskpost i framtiden för att undvika att lämna digitala fotspår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: