Kalla fakta gör ett nytt försök

Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Senast jag skrev om Kalla fakta var 2012 då TV4 sjösatte sin grävredaktion som skulle leverera undersökande journalistik till både TV4 Nyheterna och Kalla Fakta. Men det var då snarast fråga om en "återsjösättning" eftersom man redan 2008 tillsatte en ny grävgrupp som skulle ha fokus på regeringen Reinfeldt och oppositionen, samt även på bland annat lobbyingföretag och hur de påverkar de politiska besluten.

Feltänk av TV4

Inför satsningen 2012 värvade man tunga namn som Lasse Wierup, bland annat författare till boken ”Svensk Maffia”-böckerna, Erik Palm, Guldspadevinnare för reportaget ”Vi gav dom vår pappa” och Fredrik Quistberg, som ledde avslöjandet ”Sanningen om Sommerlath”, samt Svenska Journalistprisvinnaren Karin Swärd.

Men hur TV4 än har vridit och vänt på det har Kalla fakta fått stå i skuggan av storebror Uppdrag granskning, tidningsdrakar som DN, SvD, Expressen och Aftonbladet och Sveriges Radios grävredaktion. Kanalen själv tycks ha verkat märkbart ointresserade av att ge programmet det utrymme det förtjänar. Bottennoteringen kom när kanalen valde att placera programmet klockan 19 på söndagskvällar.

Nu gör man ännu ett försök och den här gången har man värvat två av Sveriges främsta grävande journalister, Nicke Nordmark och Hasse Johansson. I tisdags sändes premiäravsnittet där Sara Recabarren och Phil Poysti avslöjade människohandel kopplad till tiggeri. Med dold kamera fick vi följa med ända från Rumänien till Sverige. Det blev tydligt att många EU-migranter lever under nära nog slavliknande förhållanden och utnyttjas cyniskt för att tigga på gatorna i Sverige.

Alla vill så klart ha en spade

Första avsnittet bådade gott för framtiden. En timme på bästa sändningstid en tisdag.
Men det krävs att kanalledningen inte får nya infall om att journalistiken ska stå tillbaka till förmån för mer lättsam underhållning. Även en kommersiell kanal borde förstå att seriös journalistik är den vara de ska sälja.
En vara som inte bör gömmas undan på tidiga söndagskvällar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: