De bästa sommarpraten 2016 – jag har hela listan

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Årets säsong av Sommar i P1 avslutades i söndags och jag kan, precis som förra året, konstatera att jag lyssnat på allihop. Varenda ett har jag hört.

För dig som ännu inte plöjt dig igenom alla sommarprat (och som inte heller har några planer på att göra det) följer här en snabb guide, så du direkt kan hitta guldkornen utifrån just dina preferenser. Dessutom en topp-5 över de allra bästa praten i år.

Topp 5 – årets bästa sommarprat

Emil Jensen
Ett otroligt språk! En fantastisk berättare! En fenomenal humorist! Mitt i det mörkaste mörka (Emil Jensen berättar om när hans syster dog) lyckas Emil Jensen skapa ett hopp som gjorde min session med röjsågen enkel och lätt. Det bästa sommarpratet på många år!

Alexander Bard

Har lyssnat två gånger på Bards sommarprat om hur internet styr och förändrar sättet varpå vi lever våra liv och det nya klassamhälle som växer fram i dess efterdyningar. Helt befriat från känslor, men sprängfullt av tankeväckande diskussioner om en framtid som redan är här.

Marianne Lindberg De Geer
Ibland kommer ett sommarprogram som får en att fullständigt stanna upp och lyssna. Lindberg De Geers skoningslösa uppgörelse med sina föräldrar (och särskilt hennes far) borrar hål i varje illusion om det perfekta familjelivet.

Mikael Karlsson
Jag tror det framförallt är hans sätt att med ljud, musik och lågmält berättande ta lyssnaren med på en total ljudupplevelse som gör kompositören Mikael Karlssons Sommar till ett av säsongens bästa. Och jag hade ingen aning om att han existerade innan jag hörde detta. Just det är det bästa med Sommar i P1, alla dessa nya bekantskaper.

Anna Ternheim
Under hennes 90 minuter väntar jag bara på upplösningen. Ska de till slut få varandra igen? Den som lyssnar får höra.

Och så några rekommendationer utifrån olika teman.

Personliga livsöden

Gunhild Stordalen berättar gripande om sin kamp för överlevnad, samtidigt som hon bygger upp stiftelsen EAT för att främja en hållbar matproduktion i världen. Det var hösten 2014 som Gunhild Stordalen fick veta att hon led av en aggressiv variant av den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros.

Tom Malmquists sorg lyser vackert på något sätt. I det totala mörker han berättar om blir det tydligt hur döden samtidigt föder liv. Hela pratet riktar sig till dottern Livia som kom till världen samtidigt som flickvännen Karin gick bort i akut leukemi.

Malou von Sivers berättar målande om hur hennes pappa misshandlade henne under uppväxtåren. Ett skolexempel på hur upplevelserna under barn- och ungdomsåren skapar sår som inte läker under en hel livstid. Ett återkommande tema i ”Sommar”.

Söker du inspiration?

Gloria Ray Karlmark berättar med lugn stämma om hur hon och några andra svarta elever 1957 på skolan Little Rock Central High School i Arkansas, skrev historia när de sattes i en ”vit” skola som ett led i USA:s avsegregering. Ett högaktuellt sommarprat, trots att det inträffade för 60 år sedan.

Anders Kompass är FN-chefen som blev en visselblåsare när han avslöjade hur FN-soldater hade begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. För det blev han isolerad, utfryst och ifrågasatt. Starkt att stå ensam kvar när det blåser snålt.

Sara Mohammad berättar om en verklighet som är otroligt svår att, som sekulariserad svensk, förstå. En verklighet där en kalashnikov mot huvudet ska tvinga dig in i äktenskap. Jag blir otroligt arg när jag hör hennes vittnesmål, men samtidigt fylld av hopp för att det finns sådana som Sara Mohammad som gör motstånd.

Poetiska och lågmälda

Stina Stoor berättar med otroligt fin humor om livet i Balåliden, utanför Bjurholm. På dialekt berättar hon med stor ömhet och respekt om ett liv som pågår någon annanstans.

Klas Östergren har en fulländad radioröst som bara den är värd lyssningen. I sitt Sommar tar han oss med på en resa genom språket. Men han hinner också lägga en del sändningstid på hur det är att hålla höns.

Kerstin Ekman berättar om hur hennes barndoms levande musik har präglat henne. Det är en svunnen tid då musiken i huvudsak var levande.

Övriga guldkorn

Sakine Madon – politiskt

Angelica Ström – viktigt

Ahmad Khan Mahmoodzada – dramatiskt

… och så några du kan hoppa över

Carola Häggkvist – präktigt

Johan Holmsäter – skrytigt

Elisabeth Tarras-Wahlberg – tråkigt

Alexander ”The Mauler” Gustafsson – känslobefriat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: