De kränkta männen är livsfarliga

Genom att tända eld på hennes hus försökte mannen mörda den kvinna han tidigare haft en lång relation med.

Den gångna veckan har vi i Norran kunnat läsa om två färska domar från Skellefteå tingsrätt. Båda har det gemensamt att brottsoffret är en kvinna och förövaren är en man, som har eller har haft en nära relation till kvinnan.

I måndags dömdes en man i 60-årsåldern till nio års fängelse för grov mordbrand och försök till mord. Detta efter att han satt eld på det hus där den kvinna han levt tillsammans med under lång tid låg och sov. Han har därefter, med en yxa, hindrat henne att lämna det brinnande infernot.

Och i tisdags kom nästa dom. Denna gång fälldes en man i 40-årsåldern till ett år och två månaders fängelse för att ha hotat, misshandlat och frihetsberövat en kvinna som han hade en relation med.

Marcus Melinder: När en feminist vid din barm – det är vi skyldiga våra söner

Tyvärr är inte dessa två domar på något sätt unika. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem.

Den absolut farligaste situationen för en kvinna som lever i en destruktiv relation är när hon hotar att lämna sin man, eller när hon redan har lämnat honom.

Två ynkliga och kränkta män, som tar sig rätten att våldföra sig på den kvinna de tidigare har älskat och skaffat barn med.

Efter att ha läst de båda domarna slås jag av hur detta mönster även går igen här. I fallet med mordbranden rör det sig om en uppslitande separation med pågående rättsprocesser som följd, medan det i det andra fallet också handlar om en kvinna som ville avsluta en relation.

Två ynkliga och kränkta män, som tar sig rätten att våldföra sig på den kvinna de tidigare har älskat och skaffat barn med.

Det är så otroligt sorgligt. Det är så otroligt onödigt. Det är så otroligt fel.

Marcus Melinder: Det handlar om män – sådana som jag

Jag har tyvärr många gånger haft anledning att återkomma till detta tema i mina krönikor. Män som tafsar, män som slår, män som inte kan hantera ett nederlag.

Därför är det positivt att regeringen 2016 lanserade en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. En strategi som sträcker sig över tio år.

Positivt är att man i denna tar sikte på våldets orsaker, snarare än dess konsekvenser.

Marcus Melinder: Jag kan inte skriva #metoo – men jag kan göra mycket annat

Senast för ett år sedan skrev jag en krönika i just detta ämne. Att arbetet för att motverka mäns våld mot kvinnor måste starta väldigt tidigt och hur vi måste uppfostra våra söner till att bli goda feminister.

Det är vi skyldiga dem. Att fortsätta stoppa in våra söner i en uråldrig patriarkal struktur, riskerar bara att döma dem till utanförskap i den nya värld där empati, samarbete och social förmåga värdesätts allt mer.

I en sådan värld finns ingen plats för alfahannar. I en sådan värld återstår bara våldet, när alla andra maktmedel har tagits från de män som inte tidigt har introducerats till ett liv i jämställdhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: