DE BÄSTA SOMMARPRATEN 2018 – JAG HAR HELA LISTAN

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årets säsong av Sommar i P1 avslutades i söndags och jag kan, precis som förra året, konstatera att jag lyssnat på allihop. Varenda ett har jag hört.

Och naturligtvis finns det även i år en del guldkorn och det är dessa jag kommer att tipsa om här. Men jag berättar också vilka prat du kan undvika att ödsla din tid på.

Topp 5 – årets bästa sommarprat

Jesper Waldersten
Konstnären Jesper Waldersten bjuder på årets bästa sommarprat. Med befriande humor och välkommen distans till det egna jaget, bjuder Waldensten in oss till en meditativ stund av hans eget kreativa skapande. Svårt att beskriva, måste höras.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg
På klingande värmländska tar konstnären Maria Westerberg med oss ut i skogen. Hennes arbetsplats. Det är här hon hittar alla sina pinnar. Kvistar och grenar som får liv i hennes ateljé när hon skapar sina kreationer. Humor och värme kännetecknar denna, för mig i alla fall, nya bekantskap.

Sara Parkman & Samantha Ohlanders
Ett fantastiskt fint sommarprat om könsseparatism, folkmusik och antinationalism. ”Hellre solidarisk än solid och arisk”, som de säger det när de uttrycker förståelse och försvar för flyktingmottagandet 2015. De sliter folkmusiken ur nationalisternas händer.
 Dessutom gör de en fantastik, utbyggd version av Ted Ströms klassiker, ”En vintersaga”.

Sara Danius
Detta hett emotsedda sommarprat med Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare är ett av sommarens mest intressanta. Med kirurgisk precision skär Danius igenom den uppblåsta mansbubblan, samtidigt som splittret från glastaket singlar mot marken. ”Jag är stolt över att mitt handlande som Svenska Akademiens ständiga sekreterare bidrog till att en rad kvinnor fattade mod och vågade anmäla. Och det kära lyssnare är ingen liten sak.”

Adam Taal
Genom ett flertal inbjudna gäster tecknar Adam Taal, kanske mer känd som Adam Tensta, ett kärleksfullt porträtt av sin döda mamma. Med stor nyfikenhet och ödmjukhet söker han finna svaret på frågan om vem hans mor också var, förutom just hans egen mamma.

Personliga livsöden

Kaj Linna berättar i sitt sommarprat om tiden i fängelset och känslan av att vara oskyldigt dömd för ett brott han inte begått. För detta fick han 18 miljoner kronor i skadestånd, vilket är det högsta beloppet någonsin i svensk rättshistoria.

Stefan är pappa till Ebba, som omkom i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. En berättelse om varje förälders absolut värsta mardröm. Med avskalad saklighet, men också en stor portion ilska, delar Stefan med sig av sin berättelse.

Jonas Waltelius är lyssnarnas sommarvärd. Under sin egen svensexa förändrades hans liv fullständigt när han bröt nacken och blev förlamad. Inom loppet av en sekund ställdes hela livet på ända. Ett sommarprat som ger perspektiv på tillvaron.

Viktig lyssning

Beatrice Fihn är chef för antikärnvapenorganisationen ICAN, som tidigare i år belönades med Nobels fredspris. Att höra henne berätta om hur vissa av världens länder tar sig rätten att hota resten av jorden med utplåning för sin egen säkerhets skull, är upplysande och engagerande.

Tauba Katzenstein tillhör de allt färre som själva kan dela med sig av sina erfarenheter från Förintelsen. En otroligt viktig berättelse som aldrig någonsin får falla i glömska.

Magnus Carlson är nog mest känd som sångare i Weeping Willows. Men här lägger han sig själv åt sidan och istället fokuserar han på att informera och sprida kunskap om klimatförändringarna och hur vi tillsammans kan bedriva ett aktivt miljöarbete.

Kanske vill du lära dig något?

Max Tegmark är professor i fysik och ägnar sitt Sommar åt att prata om artificiell intelligens och de möjligheter, men också faror, som finns med den nya tekniken. Hur den kan användas som ett maktmedel mot de som inte har tillgång till den nya tekniken.

Tom Xiong berättar om den explosionsartade utvecklingen inom Kinas techindustri. En utveckling som vi i väst fortfarande är förvånansvärt okunniga om. Medan vi fortfarande stirrar på USA tar Kina jättekliv in i världsekonomins förarsäte.

Mouna Esmaeilzadeh är hjärnforskaren som vigt sin profession åt att försöka hitta sjukdomar i tid. Att vi bör besiktiga våra kroppar, precis som vi besiktigar våra bilar.

 

Övriga guldkorn

Uje Brandelius – om hur hans största olycka också blev hans största framgång

Kent Wisti – om skapande

Suad Ali – om migration

Rennie Mirro – mörker och ljus i storbandstappning

Fatima Bremmer – om en pionjär inom journalistiken

… och så några du kan hoppa över

Victoria Silvstedt – tråkigt

David Cairns – diplomatiskt på gränsen till självutplånande

Olof Röhlander – klyschigt

Gustav & Marie Mandelmann – irriterande småputtrigt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: